Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

Mellkas szúr

Tartalom

  A tünetek kivizsgálási lehetőségeiről Dr.

  gyógynövények leszokni a dohányzást

  Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt. Hogyan fáj?

  mellkas szúr az iskolai dohányzás elleni küzdelem

  Sokan akkor mellkas szúr a szorító mellkasi fájdalmat, ha terhelik magukat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, legyintenek rá. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

  Szív miatti mellkasi fájdalom A szív miatti mellkasfájdalom potenciális okai a következők is lehetnek: Szívroham. A szívrohamot legtöbbször egy szívizomba vezető ér elzáródása okozza, amely egy vérrög miatt záródhat el. Az angina egy fajta mellkasfájdalom, amelyet a szívbe menő gyenge vérellátás okoz. Ezt gyakran a verőerek oldalán felgyülemlett vastag plakk okozza. Ezek a lerakódások beszűkítik az ereket, ezzel érszűkületet okozva.

  Ha beteg nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat  érez a szegycsont környékén, mellkas szúr verejtékezés és más vegetatív tünetek például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus kísérnek, akkor mentőt kell hívni! A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket.

  Amennyiben az előbbiről van szó, a gyors beavatkozással és kezeléssel megelőzhetők lehetnek a szövődmények.

  dohányzó mágnesek ár és vélemények

  Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat, a refuxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig.

  Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

  Magas pulzusszám tachykardia Magas vérnyomás Koszorúér szűkület - általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába. Amennyiben pihenésre javul és a szorító érzés elmúlik általában angina  szívkoszorúér szűkület okozza Szívizomgyulladás - tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, mellkas szúr ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.

  Ugyanakkor a betegnek ajánlatos tájékoztatnia az első találkozáskor az orvost, hogy milyen mellkas szúr szed. Ez nagyon fontos, ugyanis a nyugalmi, de különösen a terheléses EKG-t  módosíthatja, bétablokkoló mellkas szúr esetén például ezt a vizsgálatot nem is lehet elvégezni — hangsúlyozza dr.

  Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

  ivás és dohányzás után

  Nagylabor vizsgálat A teljes vérkép- és vizelet-elemzés számos olyan — addig esetleg rejtve maradó -  problémára fényt deríthet, amely a tünetek hátterében állhat. A laboreredmények megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki az orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, sokkal pontosabban, céltudatosabban lehet kiegészítő mellkas szúr elvégezni.

  A kardiológus ennek alapján értékelni tudja a percenkénti szívverések számát, szabályosságát, a mellkas szúr ingerképzését, ingervezetését, esetleges károsodását.

  mellkas szúr

  Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarokról, ritmuszavarokról, elektrofiziológiai eltérésekről és akár az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól is képet kaphatunk a vizsgálatból. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek az EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek.

  Ezért előfordulhat, hogy fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét, ez az úgynevezett terheléses EKG. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mellkas szúr képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom mellkas szúr tünetekkel reagál.

  A mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, hiszen rendkívül súlyos problémák is meghúzódhatnak a hátterében. A mellkasban ugyanis létfontosságú szerveink helyezkednek el pl. Ezek mellett azonban a csontok, az izmok, a mellkast borító hártya is megbetegedhetnek, sőt az is előfordulhat, hogy valójában más területről például a mellkas szúr vagy a hátból sugárzik ki a mellkas szúr a mellkasi területre. Mellkasi fájdalom: életbevágó információk Néhány dolgot azonban rendkívül fontos figyelembe venni: a rettegett, évente több tízezer ember életét követelő szívrohamnak vagy szívinfarktusnak nem mindenkinél ugyanazok a tünetei, vagyis könnyen lehet, hogy valaki nem is fájdalmat érez, csak szorítást. A férfiak és a nők esetében is eltérőek lehetnek a tünetek!

  Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom, vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar. Szív ultrahang Az esetleges billentyűhibákat, illetve a szívritmuszavar mögött meghúzódó egyéb okokat lehet ezzel a gyors, fájdalommentes vizsgálattal kimutatni.