Mit jelez a hosszabb és a rövidebb ideig tartó mellkasi fájdalom?

Szívtáji fájdalom

A mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, hiszen rendkívül súlyos problémák is meghúzódhatnak a hátterében.

A mellkasban ugyanis létfontosságú szerveink helyezkednek el pl. Ezek mellett azonban a csontok, az izmok, a mellkast borító hártya is megbetegedhetnek, sőt az is előfordulhat, hogy valójában más területről például a hasból vagy a hátból sugárzik ki a fájdalom a mellkasi területre.

EXTRA AJÁNLÓ

Mellkasi fájdalom: életbevágó információk Néhány dolgot azonban rendkívül fontos figyelembe venni: a rettegett, évente több tízezer ember életét követelő szívrohamnak vagy szívinfarktusnak nem mindenkinél ugyanazok a tünetei, vagyis könnyen lehet, hogy valaki nem is fájdalmat érez, csak szorítást. A férfiak és a nők esetében is eltérőek lehetnek a tünetek!

szívtáji fájdalom

Szintén lényeges, hogy milyen rizikócsoportba tartozunk: bár a szívproblémák a fiatalabb korosztályt szívtáji fájdalom érinthetik, de gyakoribbak a szívtáji fájdalom felülieknél.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód szívtáji fájdalom növelik a szívproblémák rizikóját, ezért, ha ezek bármelyike jellemző ránk, akkor tilos túl könnyen venni a mellkasi fájdalmakat.

Mit jelez a hosszabb és a rövidebb ideig tartó mellkasi fájdalom?

Meddig tart a mellkasi fájdalom és mitől múlik el? A legsúlyosabb esetben a mellkasi fájdalom nagyjából percig tart. Sem az ennél rövidebb, sem pedig az ennél hosszabb ideig tartó fájdalom nem jellemző a szívproblémákra.

  • Jön-megy a mellkasi fájdalom? Ez lehet az oka
  • Weingart, H.
  • Leszokni egy héten nem dohányzom
  • Mit jelez a szorító mellkasi fájdalom? - EgészségKalauz
  • Mellkasi fájdalom - érdemes odafigyelni
  • Budapest, I.

Vagyis, ha néhány másodpercig érzünk éles, nyilalló fájdalmat, esetleg folyamatosan akár több órán keresztül, akkor más betegség állhat a háttérben. Szintén más jellegű problémára utalhat, ha pontosan meg tudjuk mutatni, hogy hol fáj a mellkasunk, illetve, ha a mellkasi fájdalom nem sugárzik át más testrészeinkbe, például a vállba, a karba, a nyakba vagy az állkapocsba — ez utóbbi ugyanis általában a szívbetegségekre jellemző.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Jobb oldali mellkasi fájdalom: mi lehet az oka? Kattintson tovább! Az izmok, esetleg a csontok, ízületek betegségére utalhat, ha a mellkasi fájdalom mozgás közben jelentkezik vagy mozgásra egyenesen romlikilletve, ha szívtáji fájdalom fájdalom intenzívebbé válik, ha a kezünkkel óvatosan megnyomjuk az érintett területet.

azok, akik szeretnék leszokni a dohányzásról leszokni, majd elkezdeni a dohányzást

A légzőszerveket, esetleg a mellkast borító hártyát érintő betegség, gyulladás tünete lehet, szívtáji fájdalom a fájdalom egy-egy mélyebb lélegzetvételt kísér. Nagyon fontos a kísérő szívtáji fájdalom is figyelni: a szívrohammal, szívinfarktussal összefüggő mellkasi fájdalmat kísérheti légszomj, verejtékezés, de általában nem jár együtt köhögéssel, lázzal vagy bőrtünetekkel!

Abbahagyom a dohányzást, amikor a vágy elmúlik

Azt se felejtsük el, hogy az idegesség, a szorongása félelem vagy az izgatottság is járhat együtt mellkasi fájdalmakkal! Forrás: EgészségKalauz.